Nyheter

 

  • 18/12/2020. Elever fra Gilje skule blir med på polarforskning.
    Skoleelever fra Seattle og Gilje skole vil lære mer om  isen i Arktis. De bruker isbøyer som spores ved hjelp av satellitt for å måle isdrift og å sammenligne med Fram-driften for 127 år siden. Som en del av CAATEX 2020-ekspedisjonen til Beauforthavet ble to isbøyer og ti driftere satt ut for Det internasjonale arktiske bøyeprogram (IABP). Universitetet i Washington har sørget for bøyer og driftere. De to isbøyene ble satt ut på store isflak og driver nå rundt med isen. Bøyene sender posisjon, overflatetemperatur og lufttrykk tilbake via satellit til IABP.

    En ny flåte av små trebåter

    Skoleelevene i Seattle og på Bømlo laget og dekorerte omtrent 300 små trebåter, som ble plassert sammen med isbøyene. De fleste båtene fra Seattle ble dekorert under et formidlingsarrangement ved Pacific Science Center i Seattle, mens noen ble malt av noen av mannskapet på kystvaktskipet USCGC Healey og andre skoler i Seattle. De amerikanske båtene ble market og fotografert for å kunne bli gjenkjent på mønsteret i treverket.

    Nesten hundre norske båter ble laget og dekorert av skoleelever ved Gilje skole i Bømlo kommune. CAATEX-toktet kom opp på kort varsel. Elevene måtte derfor jobbe raskt for å rekke avgangen i forbindelse med CAATEX’ rigg-redningsoperasjon i Beauforthavet. Alle de norske båtene har en individuell ID og market ‘floatboat.org’ brent inn. Trebåtene ble så sendt til Florø, der kystvaktskipet KV Svalbard skulle dra ifra, hvor rekruttene ombord tok seg av dem. Den første utsettingen fant sted i Beauforthavet hvor julenissen leveret trebåtene til den ensomme isbjørnen, som drømte om å bli forsker (se egen film om dette). Disse båtene vil antakelig drive rundt i den store Beaufortvirvelen, men vi får vente å se…

    Den andre utsettingen fant sted i havområdet hvor Nansen og Sverdrup startet Fram-driften i 1893. Det vitenskapelige målet her er å se hvor fort de små båtene driver sammenlignet med Fram-driften for 127 år siden.

    Til sammen er det nå 207 trebåter laget av skoleelever i Gjesdal og på Bømlo. Båtene driver nå rundt med isen elle i sjøen i Arktis.
     
  • 24/09/2020. Float Your Boat og Gjesdal-skolene 
    Våren 2020 har skoleelever fra Gjesdal (Norge) og Seattle (USA) været engasjert med å dekorere trebåter. Det deltok 7.-klassinger fra Bærland, Ålgård og Solås barneskoler som nå er 8. klassinger på Gjesdal Ungdomsskole. Båtene er 20 cm lange og skåret av granved. Elevene har kun brukt miljøvennlige farger, siden trebåtene vil være utsatt for vær, vind og vann i lang tid, og vi ikke vil forurense havet. LES MER

     

    Float Your Boat prosjektleder: Kjetil Lygre, kjetil.lygre@nersc.no
    Presse/-mediakontakt, NERSC: Henrike Wilborn, Henrike.Wilborn@nersc.no

    Norges forskningsråd støtter kommunikasjons-prosjektet Float Your Boat.